Om Lyden af Videnskab

Lyden af Videnskab er en videnskabspodcast, hvor dybdegående videnskabsformidling blandes med lydkunst og stemningsskabende radiofoni. En montage af personlige vidnesbyrd, filosofiske forskerinterviews,  reportage optagelser, dramaturgiske baggrundshistorier og originalt komponeret underlægningsmusik inviterer lytteren  ind i videnskabens verden.

Podcastserien er støttet af Novo Nordisk Fonden og er gratis og frit tilgængelig.

Gennem den enkelte forskers personlige fortælling får lytteren en fornemmelse af forskerens passion og en forståelse for, hvad det er personen er drevet af i sit videnskabelige virke, samt en indsigt i de dilemmaer der, kan være forbundet med forskningen. 

Lytteren tages med ind bag universiteternes tykke vægge, der hvor forskningen foregår og får en oplevelse af, hvordan det er at bedrive videnskab og en følelse af den spænding, kreativitet og frustration, der kan være forbundet med at udvikle et vidensfelt. Reportage optagelser fra laboratorier, naturområder eller, hvor end selve forskningen foregår, giver lytteren en oplevelse af at være med i selve processen. Dermed får lytteren en mere kropslig oplevelse af, hvordan det er at forske inden for feltet og den spænding, glæde, kreativitet og frustration der er forbundet med forskningsprocessen. 

Målet er ikke blot udbrede viden om natur- og sundhedsvidenskabelig forskning, men også at give den brede befolkning en forståelse for den proces hvori videnskaben bedrives. - At hver gang der findes en forklaringen på et videnskabeligt spørgsmål, opstår et hav af nye spørgsmål og dét, der tidligere er blevet betragtet som en forklaring, viser sig kun at være en lille del af forklaringen. 

Med et særligt fokus på den videnskabelige proces, er målet at give borgere et vidensbaseret udgangspunkt for at forholde sig til den videnskabelige udvikling og skabe et bedre fundament for en bred offentlig debat inden for de natur- og sundhedsvidenskabelige områder, der er essentielle i forhold til at løse presserende globale katastrofer som klimaforandringer, sundheds kriser og tiltagende digitalisering.

Lyden af Videnskab som læremiddel.

Målet med Lyden af Videnskab som læremiddel er at give eleverne et inblik i en række forskningsfelter inden for naturvidenskab og et indblik i, og en oplevelse af at forskning, ud over at være benhårdt hjernearbejde, også en sjov, spændende og kreativ proces, hvor nye spørgsmål dukker op og perspektiver ændres.

Der udover er målet at styrke den generelle interesse blandt unge for den videnskabelige udvikling, der er altafgørende for deres fremtid og motivere til at forfølge en naturvidenskabelig uddannelsesvej ved at børste støvet af naturvidenskaben og vise, at dét at bedrive naturvidenskab, ikke bare er enormt meningsfuldt, men også en spændende, kreativ, sjov og lærerig proces.

Undervisere vil kunne give eleverne forskellige opgaver relateret til det forskningfelt den enkelte episode omhandler og vil individuelt kunne justere sværhedsgraden, ved at regulere de opgaver de vælger at stille. 

Da hver episode omhandler et bestemt forskningsområde, vil podcastserien udgøre en videnskabelig database, frit tilgængelig for lærere, elever alle andre nysgerrige sjæle. Da podcastserien ikke er decideret nyhedsorienteret, vil den fortsat være relevant som læremiddel længe efter den er blevet skabt

Sofie i en botanisk have i Sri Lanka

 

Om værten


Sofie Hjorth undersøger, i sit arbejde som videnskabspodcaster, muligheder for at gøre naturvidenskab interessant for et bredt publikum, ved at pakke dybdegående videksbaformidlig ind i æstetiske lydbilleder og auditive virkemidler. Målet for øje er at tage lytteren med ind i videnskabens verden, at vække lytternes nysgerrighed ved at skabe en intuitiv og stemningsfuld oplevelse af naturvidenskabelig forskning.

Sofie har igennem de sidste år udviklet sine kompetencer i netóp den disciplin og eksperimenterer og undersøger, fortælleteknikker, auditive virkemidler og sproglige præcision, der tager kompleks videnskabelig viden ud af forelæsningssalen og ned på gaden, hvor menige borgere kan tage den med på deres vej

Kontakt Sofie for mere information.